Descriere

La finele anului 2002, construcţiile nefinisate aflate la intersecţia străzilor Alba Iulia şi Onisifor Ghibu, din sectorul Buiucani a mun. Chişinău, erau procurate la licitaţie de către compania RECONSCIVIL. Lucrările de construcţie la şantierul dat, au fost stopate pentru o perioadă îndelungată de timp. Totuşi, la momentul procurării, clădirile aveau fundaţiile executate, iar una din cele două, avea şi 2 etaje ridicate. Starea de finalitate se estima la aproximativ 15%.

Conform planului general iniţial, aici urmau să fie construite două clădiri din monolit — un bloc locativ cu 14 etaje şi un cămin cu 20. În cele din urmă, sa optat pentru utilizarea blocurilor din calcar şi a betonului armat la construcţia acestor case. Metoda dată de construcţie deja a fost aplicată în cadrul unui proiect anterior a firmei, în care aceasta, a reuşit să-şi demonstreze eficienţa. În versiunea finală a planului general, pe teritoriul cu suprafaţa de 0,6 ha au fost amplasate două blocuri a cîte 10 etaje fiecare, un bloc locativ cu 5 etaje şi un centru comercial.

Proiectul dat de construcţie, sa realizat în 2 etape:

Etapa Obiect
Perioada
   1. Blocurile locative 7/1, 7/3 şi complexul comercial 2003 — 2006
   2. Blocul locativ 7/4 2007 — 2008

Complexului locativ i-a fost atribuită adresa străzii Onisifor Ghibu. Clădirea orientată spre această stradă a devenit blocul cu nr. 7/1, centrul comercial – clădire cu numărul 7/2, blocul orientat cu faţada spre str. Alba Iulia – 7/3, iar clădirea cu 5 etaje, respectiv, 7/4.

Pentru realizarea primei etape, noul proiect prevedea ca blocurile locative să fie construite pe fundaţiile existente. Cele două nivele ale clădirii cu numărul 7/3 au fost parţial demontate, deoarece ele nu se potriveau în totalmente proiectului. Aici au fost amplasate oficii cu intrare separată din partea str. Alba Iulia. Intrarea în curtea blocurilor a fost prevăzută din partea străzii O. Ghibu. În soclul clădirii cu numărul 7/1 au fost amplasate 8 garaje.

Din punct de vedere arhitectural, blocurile locative sunt identice. Ele sunt amplasate în forma literei latine „L”la intersecţia a două străzi. Fiecare clădire are 12 nivele şi înălţime de 35,5 m de la sol. Pe verticală ele au următoarele nivele: subsol, parter, 9 etaje şi mansardă. În marea majoritate faţadele sunt din piatră de calcar, iar în unele locuri sunt termoizolate şi vopsite în galben. Blocurile locative au cîte o scară, fiecare echipată cu un lift. La un etaj tip, sunt amplasate 8 apartamente: 4 cu o odaie, 2 cu două odăi şi 2 cu trei odăi.

Centrul comercial reprezintă o construcţie supraetajată cu 3 nivele. Primul nivel, este de fapt subsolul clădirii, în care sunt amplasate încăperile tehnice şi cele tehnologice necesare pentru realizarea proceselor de producere şi de depozitare implicate în activitatea unui supermarket. Parterul şi etajul unu constituie nişte săli cu suprafeţe mari şi deschise. Suprafaţa totală a încăperilor din această clădire este de 1631 m.p. din care 1342 m.p. reprezintă suprafaţa utilă – care poate fi utilizată după destinaţie. Clădirea este dotată cu un sistem autonom de încălzire cu gaze naturale, sistem de ventilare / condiţionare a aerului şi un sistem anti-incendiu. Partea tehnică a construcţiei este remarcată de carcasa clădirii, fixată pe o fundaţie de tip monolit-pahar, cu planşeuri prefabricate şi parţial monolit. Aspectul contemporan a centrului comercial este format din vitralii şi panouri metalice.

Prima etapă a fost finisată în ziua de 5 decembrie 2006, cînd blocurile locative au fost date în exploatare. Acest eveniment a coincis şi cu deschiderea, în cadrul complexului comercial, a supermarket-ului „Linella”.

În primăvara anului 2007 sa început realizarea etapei a doua a proiectului – construcţia blocului locativ cu 5 nivele. Din punct de vedere constructiv, această clădire este identică cu altele două din cadrul complexului. Altfel spus ea a fost construită prin utilizarea pietrei de calcar şi a betonului armat. Însă, această construcţie se deosebeşte din punct de vedere arhitectural datorită garnisirii faţadei cu tencuială decorativă de culoare galben-aurie şi a formelor rotunde a balcoanelor.

Blocul are 22 apartamente a cîte 4 pe fiecare etaj cu excepţia primului. La ultimul etaj se află apartamentele cu 2 nivele de tip „penthouse”.

Etapa a doua a fost finalizată în luna august a anului 2008. În această perioadă sa-au definitivat şi lucrările de amenajarea a teritoriului, care a cuprins o suprafaţă de cca. 3500 m.p. de teren. Darea în exploatare a blocul locativ cu nr. 7/4 a avut loc pe data de 8 august 2008.

Toate clădirile din cadrul complexului au fost proiectate şi executate cu rezistenţă seismică de 7,5 grade la scara Richter.

Galerie imagini

Hartă

Partajează: