Descriere

Centrul administrativ este amplasat într-un cartier din regiunea de Sud – Vest a mun. Chişinău. Cartierul face parte dintr-o zonă rezidenţială a oraşului care se atribuie la unitatea administrativă „Centru”. Este amenajat corespunzător.

Suprafaţa de teren, de 0,029 ha pe care va fi construit centrul administrativ este adiacent şos. Hînceşti în imediata apropiere de intersecţia cu str. Dokuceaev. Terenul se află la o distanţă egală de la complexul memorial „Eternitate” şi turnul de televiziune a oraşului. Accesul la clădire va fi din partea şoselei prin intermediul unui teritoriu amenajat din faţa clădirii cu o suprafaţa de 0,03 ha. Este prevăzută şi o parcare temporară pentru automobile.

Clădirea a fost proiectată în stil urbanistic contemporan astfel încît să formeze o construcţie impunătoare orientată spre una din principalele străzi interurbane a oraşului. În crearea acestui aspect, vor fi folosite cele mai contemporane materiale de construcţie cum ar fi: faţade din aluminiu cu geamuri termopan şi plăci metalizate.

Centrul administrativ reprezintă o construcţie cu carcasă cu 6 etaje executată în 8 nivele cu subsol, parter, 5 etaje şi mansardă. Are fundaţie de tip radier alcătuit dintr-un planşeu de beton armat care se întinde sub întreaga construcţie. Carcasa şi planşeurile sunt de tip monolit formate din beton armat. Pereţii exteriori sunt clădiţi din piatră de calcar, termoizolaţi şi garnisaţi cu plăci metalizate. Pereţii interiori sunt din cărămidă.

La parter, se află holul de intrare cu acces la lift şi săli pentru oficii. La etajele 1-5 sunt amplasate oficii cu diverse configuraţii şi suprafeţe diferite. Fiecare etaj, incl. parterul, sunt dotate cu unităţi sanitare şi au acces la lift şi ieşirea de siguranţă în caz de incendiu sau calamitate. Sistema de încălzire cu gaz natural se află la mansardă. Accesul la ea are loc printr-o terasă care poate fi amenajată.

Autorul ideiei: Culicov I.

Galerie imagini

Planuri

Etape de construcție

15.06.2011

Finisarea blocului administrativ a ajuns la ultima 100 de metri. Pe parcursul următoarelor 2 luni vor fi finisate toate lucrările de construcţie la acest şantier. Darea în exploatare este preconizată pentru mijlocul lunii august.

15.04.2011

Sa finisat termoizolarea fațadei — prima etapă a placării. Sa avansat în lucrările de finisare a pereților din interior. Se montează rețeaua electică și cea de telecomunicații.

15.01.2011

În sezonul de iarnă 2010-2011, se efectuează lucrările de montare a faţadei ventilate. Ea se instalează în mai multe etape. În luna ianuarie, practic s-a finalizat montarea geamurilor termopan. Urmatoarea etapă ţine de placarea faţadei.

15.10.2010

Pe parcursul luniilor septembrie şi octombrie a fost montată construcţia din aluminiu a faţadei şi sa început montarea acoperişului. Sa început instalarea traseului sistemei de încălzire.

15.08.2010

Pe parcursul lunii august, s-a montat carcasa metalică a acoperişului. Au continuat lucrările de zidire a pereţilor din interiorul clădirii. Sa început montarea sistemei de apeduct/canalizare şi a liftului.

15.07.2010

În luna iulie sa finalizat construcţia pereţilor şi brîurilor din beton armat a etajului de mansardă. S-au instalat scările metalice pentru evacuarea în cazurile exceptionale. S-a început montarea sistemei de ventilare a aerului.

15.06.2010

În luna iunie a fost finalizat ultimul planşeu din beton armat. Au fost construite coloanele carcasei etajului de mansardă pe care v-or fi instalate grinzile metalice pentru a susţie acoperişul. Se continuă zidirea pereţilor din cărămidă.

15.05.2010

Planşeul care desparte etajul 4 şi 5 a fost finalizat în luna mai. În acelaşi timp au fost construite coloanele ultimului etaj. S-a continuat zidirea pereţilor dispărţitori din interiorul clădirii.

15.04.2010

În luna aprilie a fost finisat planşeul din beton armat care delimitează etajul 3 şi 4 a clădirii. S-au ridicat coloanele carcasei. Au demarat lucrările de zidire a pereţilor interiori. S-a început zidirea faţadei.

15.03.2010

Pe parcursul lunii martie a fost construită carcasa nivelului 3 a clădirii. Au început lucrările de trasare a cablurilor electrice şi a celor de telecomunicaţie.

15.02.2010

Lucrările de construcţie la şantierul de pe şos. Hînceşti, 43 au început în vara anului 2009. Din această perioadă şi pînă în februarie 2010 au fost construite fundaţia, subsolul şi 2 nivele ale carcasei clădirii.

Hartă

Partajează: