21
apr.

Acasă este locul unde…

“Дом, как известно всем давно, это не стены, не окно,
Даже и стулья за столом — это не дом.
Дом — это там, куда готов ты возвращаться вновь и вновь
Радостным, добрым, нежным, злым, еле живым…
Дом — это там, где вас поймут, там, где надеются и ждут,
Где ты забудешь о плохом — это твой дом.”

Sunt niște versuri foarte reuşite. Sunt strofe frumoase dintr-un cântec scris de un autor minunat Mir Leonidovici Galperin, care cu multă precizie și fără irosirea cuvintelor formulează valorile bine cunoscute. Ele descriu acel loc, un adăpost, care este cel mai important și intim pentru fiecare dintre noi.

Dar dacă ne vom îndepărta puțin de aceste note sentimentale și vom face o trecere de la un concept spiritual la acel material, ne vom scufunda în lumea construcțiilor. Atunci, ce este o casă pentru fiecare din noi? Deoarece anume locuințele materiale sunt acelea pe care le procurăm pentru a trăi în ele mulți ani sau chiar o viață întreagă.

Se cunoaște, o casă nu este doar patru pereți și geamuri prin care observăm ceea ce se întâmplă afară. Aceasta este rezultatul procesului de edificare, ce reprezintă nu doar o construcție ca un obiect volumetric cu diferite spații destinate pentru un trai confortabil și activitățile oamenilor, ci și un complex de rețele și sisteme sofisticate de suport tehnic și ingineresc, precum: un sistem de încălzire, o rețea internă de alimentare cu apă, o conductă de gaz și sisteme de canalizare cu toate dispozitivele, rețele interne de electricitate, iluminat și semnalizare, sistem intern de securitate la incendiu, dispozitive de ventilație și ascensoare.

Poză de mai sus reprezintă vizualizarea doar unei mici părți a amenajării unor astfel de rețele. Să ne descurcăm și să înțelegem ce sunt, pentru ce, unde și de unde?!   :))

Partajează: